انواع برنج ایرانی:

برنج ایرانی تنوع بسیار زیادی دارد و ما در این مطلب قصد داریم به صورت مختصر و مفید شما را با انواع برنج ایرانی آشنا کنیم. اما از آنجایی که تعداد ارقام برنج ایرانی بسیار زیاد است، نباید انتظار داشته باشید که همه انواع برنج ایرانی از گذشته تا به امروز را معرفی کنیم. بلکه هدف این است که شما را با برخی از برنج‌های ایرانی که امروزه بیشتر کشت و استفاده می‌شوند، آشنا کنیم.

انواع برنج ایرانی از لحاظ میزان برداشت:

یکی از پارامترهایی که به وسیله آن یک دسته‌بندی کلی برای همه انواع برنج ایرانی قائل می‌شویم، میزان برداشت یک نوع برنج در واحد هکتار است.

میزان برداشت به چه معنا است؟

فرض کنید کشاورزی یک هکتار زمین دارد و می‌خواهد در این زمین، نوع خاصی از برنج را بکارد. این کشاورز می‌تواند یکی از انواع برنج ایرانی پرمحصول را انتخاب کند و میزان بیشتری برنج تولید کند. یا می‌تواند یکی از ارقام برنج ایرانی کم محصول را بکارد و در عوض محصول برداشتی را گرانتر بفروشد.

برنج پر محصول:

برنج‌هایی که میزان برداشت آنها در واحد هکتار زیاد است. مقدار برداشت این برنج‌ها معمولاً بیش از ۵ هزارکیلو( ۵ تن) شالی در واحد هکتار است.

برنج کم محصول:

برنجهایی که برخلاف پرمحصول‌ها، مقدار محصول کمتری در هر هکتار زمین به کشاورز می‌دهند. میزان برداشت این نوع برنج‌های ایرانی در هر هکتار زمین کمتر از ۳ هزارکیلو( ۳ تن) شالی است.

انواع برنج ایرانی کم محصول و پرمحصول

انواع برنج ایرانی پر محصول :

  • برخی از انواع برنج ایرانی پر محصول عبارتند از:

برنج فجر:

می‌توان گفت که مرغوب‌ترین نوع از برنج‌های پرمحصول برنج فجر است. برنج فجر علاوه بر پخت و خوراک خوب، از نرمی و لطافت و عطر نسبی خوبی برخوردار است. امروزه این برنج در هر سه استان شمالی کشور کشت می‌شود، اما برنج فجر استان گلستان کیفیت بهتری دارد.

برنج شیرودی:

برنج شیرودی که در رده‌ی دوم از انواع برنج ایرانی پرمحصول قرار دارد، به شرط پوست گیری و شالیکوبی حرفه‌ای و تخصصی در کارخانه، از پخت و خوراک خوبی برخوردار است، میزان عطر آن از برنج فجر کمتر است.

برنج ندا:

برنج ندا یکی از برنج‌های پرمحصولی است که تا همین چند سال پیش نیز کشت آن رونق داشت. اما امروزه با توجه به استقبال کمتر، کشاورزان اندکی این برنج را کشت می‌کنند. برنج ندا، ظاهری چاق و تپل دارد و میزان قد کشیدن آن بعد از پخت کم است.

برنج خزر:

برنج خزر نیز از ارزان ترین انوع برنج ایرانی است، که در حال حاضر تقریباً کشت نمی‌شود!

انواع برنج ایرانی کم محصول :

  • برخی از برنج‌های ایرانی کم محصول و کیفی عبارتند از :

برنج صدری :

یکی از مرغوب‌ترین برنج های ایرانی که در استان گیلان کشت می‌شود. این برنج از طعم، پخت و میزان رِی (کشیدگی بعد از پخت ) عالی برخوردار است. اما برنج صدری به دلیل اینکه بسیار کم محصول است، به صورت محدود کشت و برداشت می‌شود، و عملاً برای کشاورز صرفه اقتصای ندارد.

برنج کشت دوم :

در برخی از مناطق سردسیر استان مازندارن، بعد از برداشت برنج در اواخر فصل تابستان، دوباره در همان زمین کشت برنج انجام می‌دهند. به برنج اولی برنج کشت اول و به برنج بعدی برنج کشت دوم می‌گویند.

(مقاله مرتبط در برنج ایرانی ۱۴ : فرق برنج کشت اول و کشت دوم)

( خرید برنج کشت دوم )

برنج دمسیاه اشرافی ممتاز

برنج هاشمی:

یکی دیگر از مرغوب‌ترین انواع برنج ایرنی که از طعم، پخت، نرمی و لطافت بسیار خوبی برخودار است، برنج هاشمی می‌باشد. این برنج در سال ۱۳۶۴ توسط آقای یوسف هاشمی در یکی از روستاهای گیلان کشف شد، به همین دلیل نیز به این نام معروف گردید.

( توضیحات و محصول مرتبط در برنج ایرانی ۱۴ : برنج هاشمی )

برنج دمسیاه گلچین ممتاز

برنج طارم :

برنج طارم که در دسته برنجهای ایرانی کم محصول و کیفی قرار می‌گیرد، محصول استان مازندران می‌باشد. یکی از اصیل‌ترین بذرهای برنج طارم در منطقه فریدونکار این استان کشت می‌شود، که اصطلاحاً به آن برنج طارم محلی می‌گویند.

برخی دیگر از انواع برنج ایرانی کم محصول که در حال حاضر کمتر کشت می‌شوند نیز عبارتند از: برنج علی کاظمی، برنج بی‌نام و ….

برنج طارم محلی مخصوص

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

فهرست